Careerguide

Disbalans gemeentelijke financiën: opschoning van de verrommeling nodig

Nieuws
17-06-2025
Peter Verheij
Bestuurders zouden zich niet moeten laten gijzelen door ‘geldstress’, vindt Peter Verheij van de Raad voor het Openbaar bestuur. Druk op de financiën kan een echte aanjager zijn van verandering, vernieuwing en transformatie.

Bij gemeenten is terecht veel te doen over de financiën in het jaar 2026. Naast de fors lagere uitkering uit het gemeentefonds zijn er nog tal van risico’s en tekorten op taken als Wmo, jeugd en onderwijshuisvesting die onvoldoende afgedekt worden door het Rijk. Er is al sprake van een stevige disbalans tussen taken, middelen en bevoegdheden, en die wordt met deze korting verder vergroot. Dat wil niet zeggen dat gemeenten niet zelf ook in de positie zijn om scherpe keuzes te maken en te kijken naar wat er wél kan.

Geld is niet altijd de oplossing. Soms is geld zelfs het probleem: het blokkeert échte verandering

Soms geldt de financiële stress bij mensen met geldproblemen ook voor lokale bestuurders: het zorgt ervoor dat er niet meer logisch en scherp wordt nagedacht. Bestuurders, adviseurs en zorgprofessionals zouden zich niet moeten laten gijzelen door ‘geldstress’ waar en voor zover dat ook echt niet nodig is. Geld is lang niet altijd de oplossing. Soms is geld zelfs het probleem: het blokkeert échte verandering.

[....]

Lees verder op: socialevraagstukken.nl